Grybukų receptas




Tešlai reikia:

4-5   kiaušiniai,
200 g cukraus, 
200 g  - 250  g  margarino arba sviesto (1 pakelis) 
0,5 stiklinės grietinės,
1 pakelis vanilinio cukraus, 
0,5 šaukštelio sodos,
3-4 stiklinės miltų,
2 šaukštai aguonų,
  žiupsnelis druskos.

G l a j u i: 

Koteliams ir kepurėlėms:

1 kiaušinio baltymas, 
1 stiklinė cukraus pudros,
1 šaukštas kakavos
šiek tiek citrinos rūgštelės ar citrinos sulčių.

Darbo eiga:

1. Kiaušinius išsukti su cukrumi.
2. Į grietinę suberti sodą (soda taip nugesinama), išmaišyti išsuktus kiaušinius su cukrumi, įberti druską.
3. Sviestą išlydyti, neįkaitinti, supilti atvėsusį į išsuktą kiaušinių ir grietinės tyrę, suberti vanilinį cukrų, miltus (išsijotus) ir minkyti tešlą.
4. Į  
įkaitintą grybukų keptuvę  dėti po gniūžuliuką tešlos ir kepti vis apverčiant keptuvę. 

 Kotų aptepimas:

 Iškeptus  grybukus dažyti: galvas rudai, o kotus baltai. 
Kiaušinio baltymą išsukti dubenyje su cukrumi (mediniu šaukštu). Sukti ilgai, kokias 10 min, kol iš gelsvoko pasidarys ryškiai baltas,  kad būtų tokia tiršta masė.
Kas laiko ar medinio šaukšto neturit, su mikseriu plakit. 
 Tada masę padalinti pusiau, į vieną dalį įdėti citrinos rūgšties (pagal skonį, kad būtų saldžiarūgštis), į kitą įmaišyti kakavos ( į tą pačią masę įdėjus raudonų maistinių dažų galima "prisiauginti" ir raudonikių, musmirių, jei kitos spalvos dažų - kitų grybukų) thumbup.gif 
  Baltu glajumi tepti kotus, rudu - galvas.
Iš pradžių su
teptuku aptepti vieną koto ir galvos pusę, kai apdžius - kitą. 
Paskui grybo galą įmerkti į aguonas, kad atrodytų dar labiau į grybą  panašu
 Gražu ir skanu.
Beje is likusių  grybukų trupinių daug kas daro tinginį. bigsmile.gif 

 Reikia pašildyti  sviesto, grietinės, cukraus ir kakavos mišinį, viską sumaišyti su likusiais grybukų trupinukais, jei turit pakepintų riešutų įdėti,   išminkyti, suformuoti pailgą ritinėlį, įdėti  į  maišelį ir palaikyti  šaldytuve kelias valandas. Paskui pjaustyti kaip dešrytę. 

Kai neturiu kantrybės grybukų teplioti, išsiverdu karšto šokolado ir šeimyna mirkom grybukus į karšto šokolado dubenį ir skanaujam...

Karštas šokoladas:

100g sviesto
1stiklinė cukraus pudros
1stiklinė kakavos miltelių
Į karštą sviestą palengva įpilti pudrą ir kakavą atsargiai pamaišant.
Vaikų gardumynas.
 
 Labai skanu.